Sistemska partnerska in družinska terapija

Psihoterapija psihoterapevt
 
 Izhodišče
 
Sistemska terapija razume družino kot mrežo medsebojnih odnosov, vezi, ki povezuje vse člane družine in kjer vsak najmanjši dogodek, sprememba ali resen problem zatrese mrežo, da se tresljaj razširi prav do vsakega. Kar pomeni, da vse kar se dogaja enemu članu, odzvanja in pretresa tudi druge družinske člane.

Izkušnje, ki smo si jih pridobili v družini, v kateri smo odraščali, nas usmerjajo tudi kasneje v življenju. Intimni odnos med partnerjema poleg povezanosti zbuja tudi boleča čutenja, ki so znak nerazrešenih vsebin iz preteklosti. Blokada v odnosu, ki jo ustvarijo ta čutenja, lahko daje novo priložnost za razumevanje lastne stiske oziroma stiske svojega partnerja
Metoda dela 


Partnerska terapija se ukvarja z odnosom med partnerjema, s prepričanji, zgodbami, zgodovino posameznika in para. Partnerja morata zato uskladiti svoje vrednote, pričakovanja, odnos do prijateljev, prosti čas, meje s prejšnjo družino in skupna pravila.

Partnerska terapija je lahki uspešna le v primeru, da sta oba partnerja odločena, da si resnično želita rešiti partnerski odnos in sta se pripravljeni se soočiti s partnerskimi problemi ter s svojim deležem odgovornosti za nastalo situacijo v partnerstvu. Enako nujno je, da sta si pripravljeni vzeti čas za terapijo, saj problemi, ki so nastajali desetletja, niso rešljivi v zelo kratkem času in sta pripravljena sprejeti terapevtski dogovor, ki obema nalaga aktivno sodelovanje v terapevtskem procesu.

 

 Kako poteka
 
Na partnersko terapijo lahko greste sami ali s partnerjem. Srečanja trajajo 90 minut in potekajo enkrat na teden ali na dva tedna, število srečanj pa je odvisno od posameznega para in problema. S terapijo lahko kadarkoli zaključite ali pa po določenem času zopet poiščete pomoč.

Partnerski in družinski psihoterapevt
Partnerska terapija ponuja varen in strukturiran način, s katerim se lahko partnerja naučita partnerskega pogovora, ustvarita boljši odnos, učinkoviteje rešujeta konflikte in poglobita medsebojno razumevanje in povezanost.

Terapevt pomaga razumeti in spreminjati vzorce vedenja, prepričanja in zgodbe, ki vplivajo na problem in odnos. Partnerja spodbuja, da uporabita svoje izkušnje in sama najdeta zadovoljujočo rešitev.
 
 Cilj
 
Cilj partnerske terapije je boljše razumevanje drug drugega ter drugačen pogled na problem in odnos.

Terapevt pomaga pri reševanju konfliktov, izboljšanju komunikacije ali iskanju poti, da se ponovno zbližata. V primeru, da partnerja ugotovita, da je najbolje, če se razideta, lahko s pomočjo terapevta razmišljala o življenju po ločitvi in starševskih nalogah.
 
 Trajanje

 
V večini primerov traja partnerska terapija nekaj mesecev, po potrebi pa se ponovi.
 
  Naročite se na PSIHOTERAPIJO

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis