Strokovnjaki

                 

Psihoterapija - strokovni vodja 
Dr. Andreja Pšeničny, univ. dipl. psih., psihoterapevtka

1980. leta je diplomirala na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani (Katedra za klinično psihologijo) in pridobila naziv univerzitetna diplomirana psihologinja, 2010 leta pa je v okviru iste fakultete  pridobila naziv doktorica psiholoških znanosti. Je vodilna strokovnjakinja za raziskovanje in psihoterapevtsko zdravljenje sindroma izgorelosti v Sloveniji, svoje raziskovalne izsledke pa povezuje s psihoterapevtskimi znanji. Prav tako je zelo izkušena strokovnjakinja za zdravljenje motenj, ki so posledice težav na področju samopodobe, osebnih mej ter v medosebnih odnosih (depresija, anksioznost, mejne osebnostne motnje...). 


Zaključila je podiplomski študij iz psihoterapije v okviru Združenja psihoterapevtov Slovenijein in Medicinske fakultete v Ljubljani in pridobila  naziv psihoterapevt. Zaključila je tudi uvodni ter nadaljevalni študij skupinske analize pri Slovenskem društvu za skupinsko analizo. Zaključila je tudi študij Razvojno analitične psihoterapije. Je članica Združenja psihoterapevtov Slovenije, Slovenskega društva za skupinsko analizo in Psihoanalitičnega društva Slovenije.   
 
Objavila je številne članke, tako strokovne kot poljudne, je pa tudi pisateljica. 2007 leta je izdala knjigo Na visokih petah, igriv roman o stereotipih staranja in starosti.


                  Družinska in zakonska terapija
Dr. Franc Osterman, spec. klin. psih., psihoterapevt


1972. leta je diplomiral na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani (Katedra za klinično psihologijo) in pridobil naziv univerzitetni diplomiran psiholog. Specializacijo iz klinične psihologije je na Medicinski fakulteti v Ljubljani opravil leta 1978. V letih 1982/83 se je iz sistemske družinske in partnerske terapije izpopolnjeval pri prof. Y. Pelicier-ju na Medicinski fakulteti Necker–Enfant Malades, Univerze René Descartes (Paris 5), v Parizu. Naziv psihoterapevt je prejel leta 1987, naziv raziskovalec pa leta 1993.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Oddelke za psihologijo je leta 1997 opravil magisterij, doktorsko disertacijo iz medosebnih odnosov v družinah oseb s shizofrenijo pa je na isti fakulteti obranil leta 2001.

Pregledne in znanstvene članke je objavljal v domačih in tujih strokovnih revijah. Ljubiteljsko se že vrsto let ukvarja z genealogijo.

                   

Medicinska hipnoza, psihološko svetovanje
Mitja Perat,  terapevt medicinske hipnoze


 Po zaključeni gimnaziji je več let delal z invalidnimi osebami. Te izkušnje ter zanimanje za funkcionalno povezanost med telesom in psiho so ga usmerile v izobraževanje iz  tuinologije, ki je eno od osrednjih področij tradicionalne kitajske medicine, ki jo je zaključil 2006 leta. Zaključil je tudi študij medicinske hipnoze pri prof. dr. Pajntarju in pridobl naziv tetrapevt medicinske hipnoze. Da bi nadgradil svoje znanje o psihični komponenti telesnih težav, se je leta 2008 vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer Psihologija.

 

V okviru Evropske zveze za letalsko psihologijo (EAAP) se specializira za strokovnjaka za človeški faktor. Je član Društva za medicinsko hipnozo Slovenije in Evropske zveze za letalsko psihologijo.

Decembra 2015 so na Kliničnem centru v Ljubljani izvedli prvo kirurško operacijo pod medicinsko hipnozo v Sloveniji.   Hipnozo pacienta, ki je nadomestila anestezijo,  je vodil Mitja Perat.  


                 

Svetovanje, izobraževanje
Barbara Pšeničny, študentka psihoterapije

 

Je študentka tretjega letnika Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

 

V okviru Inštituta organizira izobraževalne programe - delavnice, samostojno pa tudi vodi nekatere delavnice, predvsem s področja izgradnje pozitivne samopodobe pri mladostnikih. Vključena je v raziskovalno delo v okviru Inštituta. 


                   Strokovni sodelavci

V  okviru oddelka za psihoterapijo deluje pet strokovnjakov. ki izvajajo:
- razvojno analitično in analitično psihoterapijo (4 strokovnjaki)
- sistemsko družinsko in zakonsko terapijo (2 strokovnjaka)
- skupinsko analizo (2 strokovnjaka)

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis