Spletno nadlegovanje

 
V. Lambergar
24ur.com
, 11. april 2011

FACEBOOK: VIRTUALNO NASILJE NAD VRSTNIKI
Kraje gesel, ustvarjanje lažnih profilov, pisanje zlobnih, žaljivih in grozečih sporočil, objavljanje razgaljenih fotografij. To je le nekaj primerov nasilja, ki ga mladi izvajajo na Facebooku. Medtem ko dekleta pogosteje širijo govorice, fantje raje pišejo žaljiva sporočila.

Otroci in mladi so družbena skupina, ki še posebno intenzivno osvaja tehnologije, ki jih ponuja svetovni splet. Med temi tehnologijami je tudi uporaba spletnih družbenih omrežij, kot je Facebook. Medtem ko spletna omrežja na eni strani predstavljajo številne priložnosti, na drugi skrivajo tudi številne pasti in nevšečnosti, omogočajo pa tudi medvrstniško virtualno nasilje. O tem smo se pogovarjali z raziskovalko na Fakulteti za družbene vede Ajdo Jerman Kuželički. Predstavila nam je izsledke prve raziskave Mladi na netu ter nekatere zbrane podatke iz evropske raziskave EU Kids Online, v kateri je sodelovala tudi Slovenija. Kakšni so psihološki učinki spletnega nadlegovanja, smo povprašali psihologinjo Andrejo Pšeničny.

Preberite več v članku …

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis