Otrok se samozadovoljuje

V. Meško
Bibaleze.si, 18. oktober 2009

SAMOZADOVOLJEVANJE JE OTROKOVA ZASEBNA STVAR
V predšolskem obdobju je samozadovoljevanje zelo pogosto. Vendar pri otroku ne gre za enako vrsto samozadovoljevanja kot pri odrasli osebi. Malčki med raziskovanjem svojega telesa spoznajo, da jim naključni dotiki vzbujajo ugodje.

Starši pogosto ne vedo, kako ravnati, ko otrok stimulira svoje mednožje. Po obširno razlago smo se obrnili na psihologinjo Andrejo Pšeničny.

Otrok se že rodi kot spolno bitje, to ne »postane« šele s spolnim zorenjem. Vse od rojstva raziskuje svoje telo in njegovo delovanje. Kmalu odkrije ugodje, ki mu ga ponuja stimulacija spolnih organov z roko ali s predmetom, zato ga začne ponavljati. Samozadovoljevanje se najpogosteje začne v obdobju navajanja na kahlico, saj so do takrat genitalije navadno skrite v plenički, ter se stopnjuje med tretjim in petim letom. Samozadovoljevanje je torej nekaj povsem normalnega in običajnega – prej ali slej ga odkrije vsak otrok. Otroci se samozadovoljujejo, ker jim to ponuja ugodje, vendar samozadovoljevanja ne povezujejo s predstavami o spolnem odnosu. Namenjeno je užitku, sproščanju napetosti (vznemirjenja, razburjenja ...) in raziskovanju.

 

Preberite več v članku …

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis